Lue lisää Kouvolan Prismakeskuksen historiasta


Julkaisemme Prismakeskuksen uudistusten edetessä historia-artikkeleita. Sarjan kolmannessa osassa pääsemme jo nykypäivään.

3.5.2023

1997–2024 Prisma Kouvola – Täyden palvelun kauppakeskus

Kolmas laajennus- ja uudistusprojekti alkaa vuonna 2010

Vuosina 2010–2011 toteutettiin laajennus, joka oli Osuuskauppa Ympäristön historian merkittävin. Se oli askel kohti strategisesti tärkeää tavoitetta, käyttötavaroiden tarjonnan parantamista. Valtaosa laajennuksesta käytettiinkin rakentamisen, puutarhan, kodin, urheilun, pukeutumisen, viihteen ja kodintekniikan tuotteille. Niiden valikoimat jopa kolminkertaistuivat. Myös päivittäistavaroiden valikoima kasvoi n. 20 000 tuotteeseen, ja myymälään tuli lisää palveluelementtejä kuten jauholeipomo paistopisteineen ja juustotiski. Kiinteistön neliömäärää kasvattivat ja ulkoasuun vaikuttivat 1200-paikkainen parkkitalo ja uusi Rakentajan noutomyymälä.

Prismakeskuksesta tuli uudistusten myötä entistä enemmän täyden palvelun kauppakeskus. Saman katon alta löytyivät 30 eri toimijan liiketilat. Palvelutarjontaan kuuluivat mm. Alko, apteekki, pankki-, posti- ja vakuutuspalvelut, ABC Prisma, Emotion sekä valikoima pukeutumisen, sisustamisen, vapaa-ajan ja hyvinvoinnin erikoisliikkeitä. 2011 avattiin myös Ravintolamaailma, jossa toimivat Presso, Pizza & Buffa ja Hesburger. Perinteikäs jo alkuperäiseen palveluvalikoimaan kuulunut Prisma Café jatkoi toimintaansa kauppakeskuksen toisessa kerroksessa.

Uusi ja vanha kohtaavat. Kauppakeskuksen maamerkkinä vuodesta 1974 toiminut Sokos-Marketin Ässä-symboli pysyi maisemassa aina vuoteen 2011, kunnes sen korvasi Prisman pyloni.

Kohti Kouvolan Prismakeskuksen 50-vuotissyntymäpäiviä

Kymenlaakson kaksi osuusliikettä Ympäristö ja Ympyrä fuusioituivat Kymen Seudun Osuuskaupaksi vuonna 2013. 2010-luvun aikana osuuskaupan suuret investoinnit kohdentuivat S-market- ja Sale-ketjuihin sekä matkailu- ja ravintolaliiketoimintaan. Vuonna 2016 kuitenkin toteutettiin useita uudistuksia Kouvolan Prismakeskukseen. Myymäläilme päivitettiin uuden ketjukonseptin mukaiseksi ja lapsiperheiden iloksi avattiin Tykkimäen vapaa-aikakeskuksen sisäaktiviteettipuisto Actionpark. Lisäksi ABC Prisma Kouvolan vuonna 2000 rakennettu pesukatu uudistui. ABC-ketjuun vuodesta 1974 palvellut Shell-huoltamo oli liittynyt vuonna 2002.

Vuoden 2010 kesällä otetun kuvan laidoilla parkkihalli ja Rakentajan noutomyymälä ovat rakenteilla. Kauppakeskuksen takaosaan on vielä tulossa runsaasti lisätilaa päivittäistavaroille kuten remontoinnin ja puutarhan tuotteille.

Syksyllä 2022 otetussa ilmakuvassa Prismakeskus näkyy vuonna 2011 rakennetussa laajuudessaan juuri ennen meneillään olevaa uudistusprojektia.

Vuonna 2023 Kouvolan Prismakeskus käy läpi neljättä suurta uudistustaan. Käynnissä oleva projekti on osuuskaupan historian merkittävin investointi, kuten jokainen aiempi uudistushanke on ollut omana aikanaan. Palveluvalikoiman parantamiseen on panostettu laajentamalla ja ajanmukaistamalla liikekiinteistöä joka vuosikymmenellä.

1970-luvulta lähtien Korjalan marketalue on kasvanut vetovoimaiseksi kaupalliseksi alueeksi, jota investointi Prismakeskukseen vahvistaa entisestään. Neljäs uudistushanke ei laajenna kauppakeskuksen pinta-alaa, mutta palvelut, miljöö, kalustus, talotekniikka ja rakennuksen julkisivu kokevat päivityksen. Uudistustyöt valmistuvat alkuvuonna 2024. Silloin juhlimme 50 vuotiasta Kouvolan Prismakeskusta!

Lähteet

Osuuskauppa Ympäristö 1996. Ympäristö 1921-1996. Anttonen, K., Palonen T. (toim.). Gummerus: Jyväskylä.
Osuuskauppa Ympäristön toimintakertomukset 1997–2011.
Kymen Seudun Osuuskauppa Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016.

Lue muut historia-artikkelit:

Osa 1: 1974-1988 Sokos-Marketin aika
Osa 2: 1988-1996 Suomen suurin Prisma