Artikkelisarja Kouvolan Prismakeskuksen historiasta alkaa


Kouvolan Prismakeskus täyttää 50 vuotta vuonna 2024. Sokos-Marketina toimintansa aloittanut kauppakeskus on nähnyt monia vaiheita vuodesta 1974 lähtien. Niistä kerromme nyt alkavassa artikkelisarjassa.

10.3.2023

1974-1988 Sokos-Marketin aika

Suomen ensimmäisiä automarketteja

Osuuskauppa Ympäristön Sokos-Market Kouvolassa Korjalan kaupunginosassa avattiin juhlallisin menoin 6.2.1974. Se oli S-ryhmän ensimmäisiä taajaman ulkopuolella sijainneita täyden palvelun automarketteja. Ensimmäinen oli perustettu Turkuun vuonna 1971, ja vuonna 1972 avattiin Jyväskylän Seppälän Prisma, joka myöhemmin antoi nimen koko kauppaketjulle. 1970-luvulla automarketteja avattiin Kouvolan lisäksi Kotkaan, Ouluun, Poriin, Seinäjoelle ja Tampereelle.

Osuuskauppa oli aloittanut uudenlaisen palvelukeskuksen suunnittelun jo 1970-luvun alussa. Lähtökohtana oli rauta- ja maatalouskaupan asioinnin, varastoinnin ja kuljetusten keskittäminen palvelukykyiseen yksikköön. Suunnitelma kehittyi tavaratalokokonaisuudeksi, joka palvelisi asiakkaiden tarpeita mahdollisimman monipuolisesti.

Uusi Sokos-Market oli pinta-alaltaan hehtaarin ja se oli avautuessaan Suomen suurin tavaratalo. Automarketissa tuli luonnollisesti olla myös parkkitilaa ja asiakkaiden käyttöön tarjottiinkin 500 autopaikkaa. Uusia työpaikkoja Sokos-Marketiin syntyi yli sata. Osaksi S-ryhmän Prisma-ketjua Kouvolan Sokos-Market liittyi vuonna 1988.

Sokos-Market kauppakeskus ja parkkipaikka värikuvassa. Lipputangoissa liehuvat kaupan liput ja parkkipaikalla on 1970-luvun autoja.

Kouvolan Sokos-Market vuonna 1976. Kuva: Poikilo-museot. Kuvaaja: Raimo Sävilä.

Täyden palvelun Sokos-Market

Perustamisaikanaan Sokos-Market oli harvinaislaatuinen hanke ja se kohtasi erilaisia pulmia. Erityisesti elintarvikekaupan käyminen keskustan ulkopuolella askarrutti viranomaisia. Uuden tavaratalon rakentaminen sallittiin sisäasianministeriössä poikkeusluvalla, sillä ehdolla, ettei tavaratalossa käsiteltäisi tai myytäisi elintarvikkeita. Ensin avattiinkin Sokos-Marketin rauta- ja maatalouskaupan osasto sekä automyynti korjaus- ja varaosapalveluineen. Kuitenkin jo kuukauden aukiolon jälkeen avattiin kulutustavaroita myyvä osa, joka sisälsi poikkeuslupapäätöksen vastaisesti myös elintarvikeosaston.

Elintarvikekauppa uudessa Sokos-Marketissa sai laajaa huomiota ja sen laillisuudesta oltiin voimakkaasti kahta mieltä. Koska elintarvikeosastoa pidettiin asiakaskunnan etujen mukaisena Sokos-Marketin kokoisessa yksikössä, Osuuskauppa Ympäristö halusi selvittää asian perusteellisesti ja kääntyi korkeimman hallinto-oikeuden puoleen. KHO antoi neljä vuotta Sokos-Marketin avautumisen jälkeen vuonna 1978 päätöksen, jonka mukaan sisäasiainministeriön päätös kieltää elintarvikekauppa oli ollut virheellinen.

Sokos-Marketin pylonin päässä ollut suuri S-tunnus odottaa maassa paikalleen asennusta.

Sokos-Marketin maamerkki odottaa nostoa pylonin päähän vuonna 1974. Kuva: Kymen Seudun Osuuskaupan arkisto.

Investointeja parempiin palveluihin ja liiketoiminnan kasvuun

Sokos-Market oli osa Osuuskauppa Ympäristön 1970-luvulla toteuttamaa laajaa rakennusohjelmaa, jonka tavoitteena oli nykyaikaistaa koko toiminta-alueen palvelut ja toimipaikat. Vuonna 1970 valmistui Kouvolan keskustaan Kauppalankadulle tavaratalo Ympäristö-Sokos vanhan jo vuonna 1936 rakennetun liikehuoneiston paikalle. Vuonna 1971 uudistettiin ravintolatoimintaa ja avattiin ravintola ja kahvio Kaksi Kisälliä. Autokauppa alkoi vuonna 1973 Sokos-tavaratalossa, ja tavaratalo rakennettiin tai vanhaa laajennettiin Inkeroisissa ja Myllykoskella.

Osuuskauppa Ympäristölle Sokos-Marketin rakennuttaminen oli mahtava ponnistus. Tulevien vuosikymmenien aikana todistettiin, että automarketin perustaminen oli liiketoiminnan menestykselle jopa ratkaiseva toimenpide. Sokos-Market toi osuuskaupan myyntiin 70-luvun merkittävimmän kasvun, ja avajaisvuonna 1974 liikevaihto ylitti sadan miljoonan markan rajan. Neljän vuoden kuluttua rikottiin jo seuraava sataluku, kun myyntiä tehtiin yli 224,3 miljoonaa markkaa. Liikevaihdon kasvu oli huomattava, vaikka siihen vaikuttikin koko vuosikymmenen jatkunut inflaatio.

Sokos-Market uudistettiin perusteellisesti vuonna 1985, kun avajaisista oli kulunut lähes 12 vuotta. Jälleen tehtiin yksi vuosikymmenen huomattavimmista investoinneista ajanmukaisiin palveluihin. Uutena erikoisalueena myymälään tuli mm. viihde ja vapaa-aika. Myös energiahuoltoon kiinnitettiin jo tuolloin huomiota uusimalla kylmäkalusteita. Uusittuun myymälään tuli mm. maksuvälineiden kehitystä vastannut kassajärjestelmä. Se pystyi lukemaan EAN-koodit ja käsittelemään automaattisesti pankki- ja luottokorttimaksut, mikä sujuvoitti palvelua merkittävästi.

Vuoden 1985 uudistusten jälkeen Sokos-Marketissa oli jo 20 000 m2 myyntipinta-alaa ja henkilöstön määräkin kaksinkertaistui kahteen sataan työntekijään. Aikansa markkinointiviestinnänkin mukaan kauppakeskus oli ”palvelukokonaisuus, joka hakee monipuolisuudessaan vertaistaan koko maasta.”

”Runsaan kymmenen vuoden toimintansa aikana Sokos-Market on vakiinnuttanut tiettyjä pysyviä arvoja, jotka säilyvät muutoksesta huolimatta. Näitä ovat erittäin runsaat pysäköintitilat ja pitkät aukioloajat, jotka helpottavat asioimista sekä jo laajalti tutuksi tullut edullisuus. Muun muassa nämä ovat arvoja jotka eivät muutu.” Tavaratalon johtaja Aatto Liukkonen vuonna 1985

Kaupan henkilöstöä ryhmäkuvassa kassalinjaston edessä.

Sokos-Marketin henkilöstöa vuonna 1974. Uusi automarket työllisti ensimmäisenä toimintavuonna 100 henkeä. Kuva: Kymen Seudun Osuuskaupan arkisto.

Lähteitä

Osuuskauppa Ympäristö 1996. Ympäristö 1921-1996. Anttonen, K., Palonen T. (toim.). Gummerus: Jyväskylä.
Osuuskauppa Ympäristön henkilöstölehti Riippumaton 2/85 ja 1/88
S-ryhmän ja kuluttajaosuustoiminnan historia
Wikipedia: Prisma (kauppaketju)

Lue muut historia-artikkelit

Osa 2: 1988-1996 Suomen suurin Prisma
Osa 3: 1997–2024 Prisma Kouvola – Täyden palvelun kauppakeskus