5.5.2017
Ajatus siitä, että vuonna 2050 maailman merissä voi olla enemmän muovia kuin kalaa, on pysäyttävä. Tähän asti muovista käyty keskustelu on pyörinyt paljolti muovikassien ja -pussien ympärillä. Kyse on kuitenkin laajemmasta asiasta − siitä missä, miten ja millaista muovia kannattaa käyttää tulevaisuudessa. Miten muovi voidaan kierrättää tehokkaasti, ja miten ehkäistään ennalta erityisesti mikromuovien pääsy meriin?
Keskustelu muovista on vilkastunut ja hyvä niin, koska siten myös tietoisuus kasvaa. Kaupoissa syntyvän muovijätteen hyötykäyttö on ollut arkipäivää jo pitkään. Kuluttajille muovinkierrätys tehtiin mahdolliseksi viime vuoden alussa, kun heitä varten alettiin järjestää muovinkeräyspisteitä.
S-ryhmä on yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa sitoutunut vähentämään muovikassien kulutusta. Sitoumuksen taustalla on EU:n pakkausjätedirektiivin muutos, jolla pyritään välttämään muovijätteen syntymistä ja vähentämään merten roskaantumista. Osana sitoumusta S-ryhmä haluaa kannustaa kuluttajia kestokassien käyttöön. Vuonna 2016 kestokassien myynti S-ryhmässä kasvoi noin 30 prosenttia edellisvuoteen nähden. Lisäksi olemme muuttaneet esimerkiksi Sokoksen muovikassit maksullisiksi, mikä on vähentänyt muovikassien kulutusta selkeästi.
Erityistä huolta herättää tällä hetkellä muovin päätyminen vesistöihin. Mikromuovia käytetään esimerkiksi kosmetiikassa, kuten ihon kuorintaan tarkoitetuissa tuotteissa. Vedenpuhdistamot eivät kykene suodattamaan pieniä muovirakeita, joten ne päätyvät järviin ja meriin. Siellä ne kerääntyvät eliöstöön. Mikromuovien haitallisuuden vuoksi S-ryhmän oma merkki -kosmetiikkatuotteissa ei käytetä mikromuovirakeita.
On hyvä, että Suomessa on vireillä tutkimuksia mikromuovien ja muoviroskan ympäristövaikutuksista. Tutkimustulosten perusteella voidaan kehittää uusia toimenpiteitä roskaantumisen ja mikromuoviongelman ratkaisemiseksi. Seuraamme myös mielenkiinnolla EU:ssa valmisteilla olevaa muovistrategiaa. S-ryhmän Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmassa tavoitteenamme on nostaa edelleen kierrätysastettamme sekä kannustaa kuluttajia mukaan muovin kierrätykseen.
Selvitämme parhaillaan kyselyn avulla kuluttajien suhtautumista kierrätykseen. Haluamme tietää, miten voisimme tehdä kierrättämisen entistäkin helpommaksi kuluttajille. Käy vastaamassa kyselyymme Yhteishyvä.fi:ssä.
Lea Rankinen
Vastuullisuusjohtaja
SOK
7.1.2025 | Paikallisia uutisia
3.1.2025 | Paikallisia uutisia
18.12.2024 | Paikallisia uutisia