Alkuperä selviää luomumerkistä


27.1.2013

Jos tuotteessa on EU:n luomumerkki, se on valmistettu luomuperiaatteiden mukaisesti. Merkin löytää myös Rainbow-tuotteista.

EU:n luomumerkin avulla kuluttaja tietää, että vähintään 95 prosenttia elintarvikkeessa käytetyistä ainesosista on tuotettu luomuperiaatteen mukaisesti. Tunnuksen käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa esipakatuissa elintarvikkeissa.

Tavoitteena on, että uusi tunnus kuvastaa kuluttajille käsitettä luonnonmukaisesta elintarviketuotannosta kaikkialla EU:ssa. Luomutuotannon läpinäkyvyyden lisäämiseksi tunnuksen yhteydessä on myös kerrottava elintarvikkeen maataloudesta peräisin olevien ainesosien tuotantopaikka ja toimijaa valvova viranomainen.

Luomutarjontaa kehitetään

Kansallisia ja alueellisia luomumerkkejä voidaan edelleen käyttää yhteisen tunnuksen rinnalla. Niitä ovat Elintarviketurvallisuusviraston valvoma Luomu – valvottua tuotantoa -merkki ja Luomuliiton kotimaisille luomutuotteille myönnettävä Leppäkerttumerkki.

S-ryhmän luomutarjontaa kehitetään koko ketjun yhteistyöllä ja kehitystyön tueksi keväällä 2011 perustetun Pro Luomu ry:n kautta, jonka tehtävänä on muun muassa edistää luomutuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Tutustu S-ryhmän Eurolehti-tunnuksella merkittyihin Rainbow Luomu -tuotteiden valikoimaan.