Elintarvikevalvonta julkiseksi hymynaamoilla


2.5.2013

Myymälöiden ja ravintoloiden elintarvikevalvonnan Oiva-raportit ovat nyt kuluttajien nähtävillä netissä. Ensi vuoden alusta lähtien raportit pitää julkaista myös myymälän sisäänkäynnin läheisyydessä sekä myymälän nettisivuilla.

Elintarvikemyymälöiden ja ravintoloiden valvontatulokset muuttuivat julkisiksi toukokuun alussa. Elintarvikevalvontatietojen julkistamisesta säädetään elintarvikelaissa. Tietojen julkistamisjärjestelmä on nimeltään Oiva ja se on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoima.

Valvontatietojen julkaisemisella lisätään valvonnan läpinäkyvyyttä ja annetaan kuluttajille tietoa myymälän omavalvonnan tilasta. Oiva myös yhdistää lainsäädännön säädösten soveltamista, koska tarkastajat ympäri Suomen tekevät tarkastuksia samojen Oiva-arviointiohjeiden perusteella.

Neljä naamaa

Tarkastustulokset esitetään hymynaamasymbolein. Hymynaamoja on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Yleisarvosana muodostuu huonoimman arvosanan mukaan: jos tarkastettujen asioiden muut arvosanat ovat oivallisia, mutta yksi on huono, tulee yleisarvosanaksi huono.

Kuluttajien nähtäville tulee yleisarvosanan lisäksi Oiva-raportti, jossa on arvosanat kaikista tarkastetuista asiankokonaisuuksista sekä sanallinen Oiva-huomio.