Elokuva-arvostelu: Isänmaallinen mies


2.12.2013

Prinsessa-elokuvan ohjanneen Arto Halosen ohjaama uusi näytelmäelokuva kertoo tragikoomisen tarinan Suomen hiihtomaajoukkueen kyseenalaisesta toiminnasta 80-luvulla.

Joulukuun kuukauden elokuva Isänmaallinen mies on kertomus Toivosta (Martti Suosalo), joka työttömäksi jäätyään värvätään suonissaan virtaavan vahvan verensä ansiosta Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoryhmään. Nuoren hiihtäjälupauksen Ainon (Pamela Tola) nousujohteinen ura saa entistä enemmän nostetta Toivon ansiosta, ja parin välille muodostuu vahva side. Aino hiihtää maailman huipulle, mutta juuri ennen tärkeää olympiahiihtoa tapahtuu katastrofi. Koko hiihtomaajoukkueen menestys on Toivosta kiinni.

Jouni K. Kemppaisen ja Arto Halosen käsikirjoittaman mainion draamakomedian teema on sama kuin Halosen viime vuonna ilmestyneessä dokumenttielokuvassa Sinivalkoinen valhe. Dopingia on käytettävä ja verta on tankattava, jotta kisoissa pärjää. Niinhän kaikki muutkin maat tekevät. Puolitoistatuntinen fiktiivinen teos perehtyy aiheeseen yhdistelemällä draamaa, komediaa ja tragediaa.

Suosalon esittämä Toivo painii ajoittain moraalisten kysymysten kanssa, mutta toiminta hiihtomaajoukkueen veritankkina jatkuu, vaikka perhe-elämä kärsii. Pamela Tola esittää vakuuttavasti Ainoa, joka väärinkäytösten avulla pyrkii saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteensa.

Hiihtomaajoukkueen johdon sikailu ja tunarointi on onnistuttu kuvaamaan viihdyttävästi ja johdon huvittavan röyhkeä käytös jatkuu elokuvan viimeiselle minuutille saakka. Näyttelijäkaarti koostuu suomalaisista huipuista ja roolisuoritukset ovat sen mukaisia. Valkokankaalla vilahtaa myös aikoinaan dopingista kärähtänyt pikajuoksija Ben Johnson vihaisen taksikuskin roolissa.

Ohjaus: Arto Halonen

Käsikirjoitus: Jouni K. Kemppainen, Arto Halonen

Pääosissa: Martti Suosalo, Pamela Tola

Katso elokuvan traileri ja näytösajat.