Hymy tarttuu


24.9.2013

Hampaiden valkaisut ovat yleistyneet ja ovat nykyisin hintansa puolesta muidenkin kuin Hollywood-näyttelijöiden ulottuvilla. Valkaisun voi tehdä vastaanotolla tai kotona, mutta oikeat aineet kannattaa valita suuhygienistin vastaanotolla.

Kaunis suu ja hymy vaikuttavat muiden käsityksiin itsestä sekä omaan itsetuntoon. Hammaslääkärien ja suuhygienistien vastaanotolle hakeutuukin yhä enemmän asiakkaita, jotka kaipaavat kohennusta arkiseen olemukseensa.

– Kahvi, tupakointi ja muut elintavat tummentavat hampaita ja asiakkaat haluavat kirkastusta tunkkaiseen hymyynsä. Vastaanotollani kysellään valkaisusta viikoittain, kertoo suuhygienisti Niina Kaltiainen Oral Hammaslääkäreiden Helsingin Erottajan asemalta.

Puhtaat hampaat heijastavat valoa paremmin, ja siksi valkaisutarpeen kartoittaminen aloitetaankin aina hampaiden puhdistuksella ja hammaskiven poistolla. Näin saadaan pinnalliset värjäytymät poistettua, ja osa asiakkaista tyytyy jo tähän. Niille, joille puhdistus ei tuota riittävää lopputulosta, on tarjolla erilaisia valkaisumenetelmiä. Oralilla vaihtoehtoina ovat vastaanotolla tehtävä laservalkaisu sekä kaksi eri kotivalkaisupakettia.

– Laservalkaisulla valkoisemmat hampaat saa kerralla ja tulos on usein erottuvampi kuin kotivalkaisuilla. Kotona tahnoja ja muotteja pidetään yleensä viikon ajan. Lopputulos on kuitenkin aina yksilöllinen menetelmästä riippumatta. Yleensä hampaat vaalenevat kolmesta seitsemään astetta.

Terveeseen suuhun tehtynä hampaiden valkaisu sopii kaikille. Raskaus- ja imetysaikana tai alle 18-vuotiaille hampaiden valkaisu ei ole suositeltavaa. Valkaisu saattaa vihloa nuorena enemmän, sillä iän myötä hammasydin vetäytyy ja hammas ei ole niin herkkä.  Valkaisun jälkeen hampaille tehdään fluorikäsittely, joka ehkäisee vihlontaa.

Kieli keskellä suuta kotihoidoissa

Netti on pullollaan kotiin tilattavia hampaiden valkaisupaketteja. Maallikon on kuitenkin usein vaikea tunnistaa vaikuttavia aineita ja perehtyä niiden voimakkuuteen.

– En suosittele ketään laittamaan suuhunsa mitään aineita, joiden vaikutuksista ei ole varmuutta. Pahimmillaan ikenet voivat vahingoittua. Hammasteknikon tekemät henkilökohtaiset valkaisulusikat ovat myös suositeltavia parhaan lopputuloksen saamiseksi, Kaltiainen neuvoo.

Oralilta saatavat valkaisut maksavat 30–300 euroa riippuen menetelmästä. Valkaisevat hammastahnat eivät läpäise kiillettä, eivätkä siten todellisuudessa valkaise hammasta. Niiden teho perustuu siihen, että hampaan pinta heijastaa enemmän valoa tahnan tasoittaessa sitä ja näyttää näin valkoisemmalta.

Hampaiden valkaisun tulokset voivat säilyä oikein hoidettuna vuodenkin ajan. Valkaisu voikin motivoida parempaan kotihoitoon ja näin tukea koko suun terveyttä.