24.5.2013
Inspiroiva ja tuloksellinen kokous syntyy, kun osanottajat ovat vireitä ja läsnä. Luovia ratkaisumalleja uskalletaan käyttää, kun kaikille on selvää, että ideoita ei tyrmätä alkuvaiheessaan, vaan niitä kehitellään yhdessä eteenpäin. Tällöin vaikututaan ja vaikutetaan vuorotellen.
Vuorovaikutuskouluttaja ja näyttelijä Outi Mäenpää peräänkuuluttaa työtilanteisiin keskinäistä kuulluksi tulemista. Jokainen on vastuussa kokouksen ilmapiiristä.
– Suurin osa innostuneesta ja turvallisesta työilmapiiristä rakentuu kasvonilmeiden, äänenpainojen ja kehonkielen kautta. Vain enintään 16 prosenttia viestinnästä on sanallista. Vuorovaikutus on ikään kuin paritanssia, jossa reagoidaan toisen tekemiseen, ja siten saadaan esiin yksilöiden parhaat puolet, Mäenpää alleviivaa.
Rakentavan vuorovaikutuksen suurimpia esteitä ovat negatiiviset ajattelu- ja toimintamallit. Tyrmäämällä muiden ideoita, yksilö kuvittelee suojelevansa itseään kasvojen menettämiseltä. Sen sijaan hän ottaa tilanteen haltuunsa ja estää sitä kehittymästä eteenpäin.
Mäenpää hämmästelee sitä, että Suomessa on yhä vain yhteisöjä, joissa kriittisyyttä pidetään älykkyyden merkkinä. Tähän ei ole varaa, sillä tyrmääjät syövät toisten energiaa ja vievät yritykseltä menestymisen mahdollisuuksia. Toki kriittisyydellekin on paikkansa, mutta arvioiva vaihe tulee vasta sen jälkeen, kun alkuaskelet on otettu ja ideoita kehitetty yhdessä eteenpäin.
– Ne yritykset, jotka keskittyvät virheisiin, menettävät valtavasti kapasiteettia. Jos ihminen keskittyy virheiden välttämiseen, hän pienentää itsensä eikä pysty olemaan parhaimmillaan.
10.9.2024 | Paikallisia uutisia
23.8.2024 | Paikallisia uutisia