Koulutielle elämää varten


13.8.2013

Ensimmäinen koulupäivä jännittää niin lasta kuin vanhempiakin. Koulu on perheille uusi kasvatuskumppani ja lapset saavat koulutiensä aikana paljon elämälle tärkeitä oppeja.

7-vuotias Pihla on varustautunut hyvissä ajoin ensimmäiseen koulupäivään. Liila reppu odottaa eteisessä ja penaalivaihtoehtoja on kolme. Lyijykynä, viivoitin, kumi, teroitin ja värikynät on järjestetty tämän hetken lempipenaaliin.

Koulun aloittaminen on iso asia ekaluokkalaisille. Lapsen elinpiiri laajenee, hän oppii uusia taitoja ja itsenäistyy vanhemmistaan askel kerrallaan. Pihlakin on pohtinut koulujen alkamisen merkitystä päiviinsä.

– Koko uusi koulu jännittää. On kiva, että kolme eskarikaveria tulee samalle luokalle. Kauhean paljon siellä pitää vissiin istua, mutta onneksi on liikuntatunnit, tyttö listaa.

Pihla osaa jo lukea ja laskea ja lempiainekin on selvä.

– Matikka! Mutta tarkoitan tietenkin sitä ainetta, enkä kalaa, hän vitsailee.

Pienen koululaisen tukena

Tänä syksynä koulunsa aloittaa Suomessa noin 59 000 lasta. S-ryhmän yhteistyökumppanin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä alku koulutielle -kampanjan perusviesti on Koulu alkaa – lapsuus jatkuu. Kampanja antaa vanhemmille tietoa ja käytännön vinkkejä lapsen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Hyvä alku koulutielle -pussukoita jaetaan kouluissa nyt viidennentoista kerran.

”Ekaluokkalainen, kävelee kuin nainen” -lallatus on monelle vanhemmalle tuttu omasta lapsuudestaan, mutta koulunsa aloittava on edelleen melko pieni.

– On ekaluokkalainen jo aika iso, mutta ei kovin. Sellainen lapsiaikuinen, Pihla miettii.

Vanhemmat voivat tukea lapsiaan koulunkäynnissä monin tavoin. Rutiinien opettaminen, läksyissä auttaminen ja riittävän levon takaaminen oppilaalle ovat muutamia näistä keinoista. Jos koulumatkan varrella on autoteiden ylityksiä, kannattaa liikennesääntöjäkin kerrata.

S-ryhmän bonuspartneri vakuutusyhtiö If on myös mukana koulunsa aloittavien arjessa. Ifin Keltanokka-kampanja varustaa ekaluokkalaiset keltaisilla, heijastavilla lippalakeilla, joiden tarkoitus on kiinnittää autoilijoiden huomio koulumatkalaisiin.

Turvalliset ja kannustavat aikuiset koulussa sekä kotona takaavat lapsille parhaat eväät oppimiseen ja itsenäistymiseen. Hyvän opettajan tunnistaa, kun sellainen osuu kohdalle, mutta mieluisia piirteitä voi määritellä ennakkoonkin.

– Mukavan oloinen, kiltti opettaja, jolla ei olisi kovin möreä ääni, vaikka olisikin mies. Pääasia on, ettei opettaja ole vihainen, Pihla toivoo.