Kymen Seudun Osuuskaupalla maltillisen kehityksen alkuvuosi


21.8.2019

Kymen Seudun Osuuskaupan tammi-kesäkuun myynti säilyi edellisen vuoden vastaavan ajanjakson tasolla. Matkailu- ja ravitsemiskaupan uudistamista vauhditettiin vahvalla investointiohjelmalla.

Kymen Seudun Osuuskaupan tammi-kesäkuun liikevaihto oli 218,1 miljoonaa euroa kasvaen 0,1 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi-kesäkuun operatiivinen tulos oli 4,2 miljoonaa euroa (edv. 6,0 milj. euroa). Tulosta rasitti alkuvuoden aikana vahva investointiohjelma mm. mara-toimialalla. Konsernin investoinnit olivat tammi-kesäkuussa 9,5 milj.€, mikä on 2,1 miljoonaa euroa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 148,5 miljoonaa euroa, mikä on -1,0 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Hienoisen laskun taustalla on vähittäiskaupan kiristyvä kilpailu ja maakunnan aleneva väestönkehitys. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 38,2 miljoonaa euroa, joka on pysynyt samalla tasolla edelliseen vuoteen verraten. Marketkaupan toimialalla tehdyt investoinnit kohdistuivat Elimäen ja Virojoen S-marketteihin. ABC-toimialalla uudistuksen kohteena olivat Prisma Kotkan sekä ABC Amiraalin autonpesulaitteet.

KSO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 12,6 miljoonaa euroa, jossa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli +2,7 %. Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialalla jatkui vahva investointitahti alkuvuoden aikana. Edellisenä vuonna käynnistyneen Kotkan Seurahuoneen uudistuksen toinen osa valmistui loppukesällä. Uudistuksessa nykyaikaistettiin 100 hotellihuonetta. Kouvolan Prismakeskuksessa sijaitsevalle ravintolamaailmalle rakennettiin lisätilaa ja samalla ravintola päivitettiin uusimman konseptin mukaiseksi. Kouvolan Amarillo koki myös kokonaisvaltaisen uudistuksen alkuvuoden aikana.

Vastoin yleistä markkinakehitystä KSO:n autokauppa kasvoi tammi-kesäkuussa, liikevaihto oli 18,6 miljoonaa euroa (+8,4 %). Kasvuun vaikutti Toyotan lanseeraama uusi mallisto, jonka kuluttajat ottivat hyvin vastaan sekä edellisenä vuonna alkaneen Kian merkkiedustuksen myötä tullut laaja mallisto.

KSO työllisti kuluvana vuonna noin 400 kesätyöntekijää, jotka työllistyivät monipuolisesti kaupan ja palveluiden alalle sekä Tykkimäen huvipuistoon. Näiden lisäksi KSO:n eri toimipaikoissa työskenteli kahden viikon mittaisen ajan 200 Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöntekijää. Kesätyöntekijät valittiin toista kertaa järjestetyillä kesätyötreffeillä Kotkassa ja Kouvolassa, kaikkiaan haastateltiin lähemmäs 700 hakijaa.

Ylijäämänpalautusta KSO jakoi jäsenilleen toukokuussa 5,2 miljoonaa euroa. Bonusta maksettiin tammi-kesäkuussa 5,9 miljoonaa euroa. KSO:lla oli kesäkuun lopussa 85 914 jäsentä, uusia jäseniä liittyi tammi-kesäkuussa 1 531.