KSO:n alkuvuoden toiminnassa koronapandemia näkyi erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa


5.10.2020

Kymen Seudun Osuuskaupan alkuvuoden toiminnassa koronapandemia näkyi erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa

Koronapandemian vaikutukset olivat kaksijakoiset Kymen Seudun Osuuskaupan palveluissa. Käynnissä olevia investointiohjelmia se ei kuitenkaan keskeyttänyt.

Kymen Seudun Osuuskaupan tammi-elokuun liikevaihto oli 301,6 milj. euroa, jossa laskua – 1,6 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi-elokuun operatiivinen tulos oli 7,8 milj. euroa (edv. 10,4 milj. euroa). Tulosta heikensi koronapandemian matkailu- ja ravitsemiskauppaan kohdistuneet liiketoimintarajoitukset kevään aikana. Konsernin investoinnit olivat tammi-elokuussa 15,2 milj. euroa, mikä on 1,5 milj. euroa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

KSO:lla tärkeä rooli kymenlaaksolaisten ruokahuollossa

Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihto oli tammi-elokuussa 212,7 milj. euroa, mikä on + 5,2 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Päivittäis- ja käyttötavarakaupan liikevaihdon kasvua tukivat ravintoloiden sulkeutuminen sekä koulujen ja työpaikkojen siirtyminen osittain etätyöskentelyyn. Marketkaupan toimialalla tehdyt investoinnit kohdistuivat Kausalan uuteen S-market -kiinteistöön sekä Prismojen ja S-markettien konseptipäivityksiin.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 49,0 milj. euroa. ABC Amiraalin laajennusinvestointi valmistui alkuvuodesta sekä ABC Valkealan peruskorjaus käynnistyi kesällä, uudistettu liikennemyymälä avautuu loppuvuoden aikana.

KSO:n autokaupan liikevaihto laski tammi-elokuussa, ollen 23,7 milj. euroa (-9,7 %).
Koronapandemian aiheuttama epävarmuus vähensi autokauppaa, etenkin uusien autojen ostohalua. Kesäkuussa päätettiin KSO:n ja Osuuskauppa Hämeenmaan autokauppojen yhdistämisestä yhteiseen yhtiöön 1.1.2021 alkaen.

– KSO:n henkilöstö oli avainasemassa turvaamassa maakunnan ruokahuoltoa ja muiden välttämättömyystavaroiden jakelua, iso kiitos kuuluu koko henkilökunnallemme, toteaa KSO:n toimitusjohtaja Harri Miettinen.

Korona-ajan lomautukset jäivät vähäisiksi, kun suljettuna olleiden yksiköiden henkilökunta siirtyi joustavasti työskentelemään marketkauppaan.

KSO työllisti kesätyöntekijöitä kuluvana vuonna noin 440, työllistyen monipuolisesti kaupan ja palveluiden alalle sekä Tykkimäen huvipuistoon.

Koronapandemia runteli matkailu- ja ravitsemiskauppaa

KSO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 12,4 milj. euroa, jossa laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli – 33,4 %. Koronatilanne näkyi erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialalla, jossa ennätyksellisessä vauhdissa olleet vapaa-ajan- sekä työajanmatkustukset peruuntuivat keväältä lähes kokonaan. KSO:n matkailu- ja ravitsemistoimipaikat olivat pääosin suljettuna huhti-toukokuun ajan. Kesällä koronarajoituksien lieventyessä, oli havaittavissa piristystä kotimaanmatkailun saralla. KSO:n molemmat hotellit, Original Sokos Hotel Vaakuna Kouvola sekä Original Sokos Hotel Seurahuone Kotka olivatkin kysyttäjä kesäsesongin ajan. Investointitahti matkailu- ja ravitsemiskaupassa säilyi koronatilanteesta huolimatta ja edellisenä vuonna käynnistynyt yli 10 miljoonan euron investointi Original Sokos Hotel Vaakunassa jatkui suunnitellusti.

– Uskomme pitkällä aikavälillä maakunnan matkailun kehittymiseen, ja olemmekin investoineet viimeisen kolmen vuoden aikana matkailu- ja ravitsemiskaupan palveluihin yli 20 miljoonaa euroa, jatkaa Harri Miettinen.

Asiakasomistajuus ja ostojen keskittäminen kannattaa – ylijäämänpalautusta jaettiin 2,5 % ja yli 1 700 uutta jäsentä liittyi asiakasomistajaksi

Ylijäämänpalautusta KSO jakoi jäsenilleen heinäkuussa 6,1 milj. euroa, joka oli 2,5 % asiakasomistajatalouden edellisen vuoden ostoista KSO:n toimipaikoissa. Bonusta maksettiin tammi-elokuussa 8,1 milj. euroa. KSO:lla oli elokuun lopussa 86 082 jäsentä, uusia jäseniä liittyi tammi-elokuussa 1 716.