Kymen Seudun Osuuskauppa on ostanut ravintola Karoliinan kiinteistön


17.12.2020

Kymen Seudun Osuuskauppa on ostanut ravintola Karoliinan kiinteistön tontteineen – 1800-luvun loppupuolella rakennettu historiallinen kiinteistö haluttiin säilyttää ravintolaliiketoimintana kaupunkikuvassa

 

Kymen Seudun Osuuskauppa on ostanut Kotkan Puutarhakadulla sijaitsevan ravintola Karoliinan kiinteistön. Yli 30 vuotta kestänyt vuokrasuhde Kotkan Sotilaskotiyhdistyksen kanssa sai hienon päätöksen, kun kiinteistön kauppakirjat allekirjoitettiin 3.12.2020. Omistusoikeus siirtyi kaupantekotilaisuudessa.

 

Puutarhakatu 11:ssa seisoo yksi Kotkan vanhimmista rakennuksista. Ennen itsenäisen Suomen aikaa rakennetun historiallisen rakennuksen seiniin kätkeytyy tarinoita lähes 120 vuoden ajalta. Rakennuksen on suunnitellut vuonna 1895 arkkitehti P.O Nyman ja se suunniteltiin postiekspektöörinä toimineen Maria Adolfina Florentina Von Hertzenin kodiksi. Maaliskuussa 1930 Kotkan Sotilaskotiyhdistys osti kiinteistön ja vastasi saareen menevien ja palaavien sotilaiden lepopaikan sekä muonituksen järjestämisestä kyseisessä rakennuksessa. Ensimmäinen laajennusosa tehtiin sotilaskotiyhdistyksen toimesta vuonna 1932, jolloin rakennuksen puuosa valmistui.

Sotien loputtua lepopaikalle ei ollut tarvetta, joten rakennukselle keksittiin muuta käyttöä. Toimintaa oli Pelastusarmeijan yömajasta tukkukauppaan ja onpa vanhalla kivipuolella ollut taannoin myös hevostallikin.

 

Ravintolaliiketoiminta alkaa pienessä piirissä

1960-luvun puolivälissä rakennuksessa alkoi varsinainen ravintolaliiketoiminta, kun Kotkan kauppaseura vuokrasi rakennuksen ja antoi sille nimen Karoliina. Karoliina-nimi on johdannainen Kaisa-biljardipelistä, jota ravintolassa pelattiin siihen aikaan paljon. Kenellä tahansa ei asiaa ravintolaan ollut, vaan kyseessä oli yksityinen klubi, jonka sisään laskettiin vain kauppaseuran jäsenet tai jäsenen vieraana saapuneet henkilöt.

Kaikelle kansalle avoin ravintola Karoliinasta tuli noin kymmenen vuotta myöhemmin, paikallisen yrittäjän toimesta. Englantilaisen pubin miljöötä myötäilleessä ravintolassa pääsi nauttimaan myös ruoasta, jonka keittiö tarjosi makumatkoja venäläisen keittiön antimista jopa kiinalaiseen ruokaan saakka. Karoliinasta löytyi myös Kotkan ensimmäinen tilaussauna siihen aikaan.

Karoliinan ravintolaliiketoiminta siirtyi osuuskaupan omistukseen vuonna 1989, kun Osuuskauppa Ympyrä osti sen. Siitä lähtien ravintolaliiketoiminta on ollut osuuskaupan hallussa, sotilaskoti-
yhdistykseltä vuokratuissa tiloissa.

– Meille oli tärkeää, että uusi omistaja on sellainen taho, joka arvostaa talon historiaa ja haluaa kehittää ja ylläpitää sen toimintaa. Sotilaskotiyhdistyksen aloittaman kiinteistöremontin saattaminen loppuun on myös sellainen projekti, joka vaatii vakavaraisen uuden omistajan. Osuuskauppa on ollut hyvä vuokralainen, joten tyytyväisin mielin siirrämme omistuksen heille, kertoo Kotkan Sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Kankanen.

Kotkan Sotilaskotiyhdistys oli kiinteistön omistaja yli 90 vuotta.

 

Pala kotkalaista historiaa haluttiin säilyttää osana katukuvaa

Ravintola Karoliina on viihtyisä, nykyisin pienpanimotuotteistaan tunnettu ravintola, joka tuo ammattitaitoisella asiakaspalvelulla olutkulttuuria kaupunkiin. Pisimmät kanta-asiakassuhteet ovat kestäneet yli 40 vuotta.

– Historiallisen rakennuksen ja siinä olevan ravintolaliiketoiminnan säilyminen Kotkan kaupunkikuvassa oli meille tärkeää ja lähdimmekin omalta osaltamme edistämään asiaa erittäin mielellämme. Tarkoituksemme on kehittää pitkäjänteisesti Karoliinan liiketoimintaa ja säilyttää pala kotkalaista historiaa, niin paikkakuntalaisten kuin turistienkin iloksi, kertoo KSO:n MaRatoimialajohtaja Mikko Virtanen.

 

Kehitystyö kiinteistön eteen aloitettiin jo tällä viikolla, kun ravintolan terassin uudistustyöt alkoivat. Vanha terassi puretaan ja uusi terassi valmistuu talven aikana. Tulevaisuudessa myös kiinteistön katto tullaan uusimaan sekä julkisivuun tehdään huoltomaalaus.