Kymen Seudun Osuuskauppa panosti vahvasti maakunnan palveluiden kehittämiseen


18.5.2018

Kymen Seudun Osuuskaupan vuoteen mahtui toiminnallisia muutoksia ja merkittäviä investointeja – konserni sai uuden toimitusjohtajan ja useita toimipaikkoja uudistettiin. Kymen Seudun Osuuskauppa käytti investointeihin ja palveluverkoston kehittämiseen vuonna 2017 yhteensä 42,4 milj. euroa. Asiakasomistajien määrä ylitti 85 000 ja ostojen keskittäminen kannatti – palkitseminen säilyy edellisvuoden tasolla.

Kuluttajien kasvanut luottamus ja ostoskorin halpuuttaminen näkyivät myynnissä

Kymen Seudun Osuuskaupan konsernin verollinen myynti vuonna 2017 oli 530,0 milj. euroa. Myynti kasvoi edellisvuodesta 2,4 % eli 12,3 milj. euroa. Myynnin kasvua tukivat tasaisesti vahvistunut kuluttajaluottamus, halpuuttamisen jatkuminen päivittäistavarakaupassa ja tankkausbonuksen käyttöönotto polttonestekaupassa. Myös autokaupan myynti kasvoi yleisen taloustilanteen kohentumisen seurauksena.

Konsernin operatiivinen tulos oli 16,7 milj. euroa (edellisenä vuonna 13,7 milj. euroa). Merkittävä osa tulosparannuksesta johtuu käyttötavarakaupan tervehdyttämisestä, esimerkiksi Sokosten tilojen sopeutuksesta ja uusista vuokrasopimuksista.  Matkailu- ja ravitsemiskaupassa tuloskehitys oli myös positiivista, erityisesti hotellien tulos parani selkeästi edellisestä vuodesta.

 

Asiakasomistajatalouksia yli 85 000

Kymen Seudun Osuuskaupan omistajia oli vuoden 2017 päättyessä 85 519, joka on 78 % maakunnan talouksista. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta ja maksutapaetua yhteensä 14,3 milj. euroa. Tämän lisäksi hallitus esittää, että ylijäämänpalautusta maksettaisiin 1,6 % asiakasomistajien vuoden 2017 ostoista. Palautettavaksi esitettävä määrä on noin 5 milj. euroa.

 

Investoinnit ja työllistäminen alueen elinvoiman kehittäjinä

Kymen Seudun Osuuskauppa käytti palveluverkostonsa kehittämiseen 42,4 milj. euroa. Investoinnit jakautuivat toimipaikkojen uudistamisiin ympäri KSO:n toimialuetta. Vuoden merkittävimmät investoinnit kohdistuivat Kotkan Sokos Hotel Seurahuoneen kiinteistön hankintaan sekä Haminan S-ostoskeskuksen ja ABC Kipparin kokonaisvaltaisiin uudistuksiin.

Palveluverkoston kehittämistä tehtiin myös Pyhtäällä, jonne rakennettiin uusi Sale-myymälä palvelemaan asiakasomistajien tarpeita. Tärkeänä osana palveluverkoston kehittämisessä ja uudistuksissa on ollut energiatehokkuuden parantaminen ja tätä toteutettiin mm. uusimalla yli 2500 seinä- ja pihavalaisinta energiatehokkaiksi led-valaisimiksi.

 

”Haluamme tarjota kilpailukykyisiä palveluita ja etuja asiakasomistajillemme sekä tukea alueen elinvoimaisuutta. Tulevien vuosien painopisteenä on palveluverkoston kehittäminen koko toimialueella. Vuodelle 2018 suunnitelmissa on 20 milj. euron suuruiset investoinnit”, toteaa toimitusjohtaja Harri Miettinen

 

Kymen Seudun Osuuskaupan palveluksessa oli vuonna 2017 keskimäärin 1500 henkilöä. Tulevana kesänä palkataan yli 400 kesätyöntekijää, jotka työllistyvät monipuolisesti kaupan ja palveluiden alalle sekä Tykkimäen huvipuistoon. Lisäksi vuosittain Kymen Seudun Osuuskauppa tarjoaa Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman myötä harjoittelupaikan noin 200 nuorelle.

 

Odotukset vuodelle 2018

Kymen Seudun Osuuskauppa jatkaa toiminnan tehokkuuden ja palveluiden kehittämistä alkaneenakin vuotena. Toimipaikkojen uudistamiskierros painottuu vuonna 2018 S-market -verkoston uudistamiseen. Käynnissä olevien Karhuvuoren ja Kuusankosken yksiköiden uudistuksen lisäksi tullaan perusteellisesti uudistamaan Valkealan, Elimäen sekä Virojoen S-market -yksiköt. KSO-konsernin vertailukelpoisen liikevaihdon ennakoidaan kasvavan maltillisesti edellisvuodesta ja jatkuvan toiminnan tehostumisen avulla tuloksen odotetaan säilyvän edellisen vuoden tasolla.