20.4.2015
Pikkulasten silmät, kuten ihokin, ovat erittäin herkät auringon UV-säteilyn haittavaikutuksille.
Lapsi ei ymmärrä välttää suoraan aurinkoa kohti katsomista, ja lapsen kirkas mykiö päästää UV-säteilyn herkemmin suoraan silmään. Lapsen silmät eivät ole vielä yhtä kehittyneet kuin aikuisilla.
”Lasten aurinkolasit eivät ole siis vain kiva asuste, vaan tärkeä suoja UV-säteitä vastaan”, Silmäaseman optikko ja tuotepäällikkö Nina Lämsä muistuttaa.
Erityisesti veden äärellä aurinkoisella ilmalla lapsen silmiin kohdistuu huomattava määrä haitallista UV-säteilyä. Auringonpaisteen häikäisy rasittaa myös lasten silmiä ja voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä. Jo lyhytkestoisesta voimakkaalle UV-säteilylle altistumisesta voi seurata silmän sidekalvontulehdus eli lumisokeus, joka tavallisesti paranee parissa päivässä.
Laadukkaat linssit
Lasten aurinkolaseja valitessa on tärkeintä huomioida linssit. Linssien tulee suodattaa UVA- ja UVB-säteily kokonaan. Markkinoilla on tummalinssisiä laseja, jotka suojaavat auringon häikäisyltä, mutta eivät UV-säteilyltä. Tällaiset lasit eivät ole varsinaisesti aurinkolaseja, eikä niitä saa käyttää lapsen silmien suojaukseen. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee aurinkolasit omilla voimakkuuksillaan.
Valitse mukavat kehykset
Laadukkaiden linssien lisäksi kehysten istuvuus on toinen tärkeä tekijä lasten aurinkolaseissa. Lapsi repii epämukavilta tuntuvat lasit herkästi pois päästä. Hyvät aurinkolasit eivät purista tai osu silmäripsiin, vaan ne pysyvät päässä kaikissa asennoissa ja peittävät silmät joka suunnalta.
Lapsen pieni nenävarsi ei tue aurinkolaseja kovin hyvin, joten lasit valuvat helposti. Aurinkolaseja pitäisi kokeilla lapsen päälle kaupassa, koska kaikki aurinkolasimallit eivät sovi jokaiselle. Isomman lapsen kannattaa antaa valita laadukkaat ja istuvat aurinkolasit oman lempivärinsä mukaan.
Silmäasemalla on laaja lasten ja nuorten aurinkolasivalikoima, mm. kestäviä Julbo-aurinkolaseja on saatavilla isommillekin lapsille.
5.12.2024 | Paikallisia uutisia
30.11.2024 | Asiakasomistajuus