Mitä valoon mitä varjoon?


19.5.2013

Luulisi, että jo silmämääräisesti näkee, missä pihalla on valoa ja missä on varjoa. Tämän perusteella voisi istuttaa pihaansa omien mieltymysten mukaisia valon ja varjon kasveja. Näin ei kuitenkaan ole. Nimittäin varjoillakin on eroja.

Kasvien viihtyvyys riippuu suurelta osin maaperästä, lämpötilasta sekä veden ja valon määrästä. Yhtälailla varjokasvien menestyminen riippuu myös siitä, millaiseen varjoon se istutetaan. Tekeekö varjon puu tai talo. Varjon aiheuttamalla puulajillakin on merkitystä.

Vaikka kaunis onkin, on koivu tunnetusti yksi haastavimmista kumppaneista puutarhan muille kasveille. Nurmikosta alkaen. Koivu imee itselleen kaiken energian. Lisäksi se on hyvin herkkä muutoksille.
On kuitenkin olemassa kotoisia kasveja, jotka eivät koivun hienostelusta harmistu. Näitä ovat mm. vuorenkilvet ja angervot. Myös monet kestävät pensaat, kuten lumimarja, viihtyy koivun rinnalla. Suikeroalpi on myös tuttu koivun kaveri. Kuten ovat myös pienet sipulikasvit.

Männyt eivät niinkään varjosta. Varsinkaan vanhemmat, joissa runko on pitkä ja neulaset korkealla. Mänty on kuitenkin happaman maan kasvi, jonka kumppanina viihtyvät parhaiten muut happaman maan kasvit, kuten alppiruusu.

Muiden puulajien osalta yhteiselo on helpompaa. Lähinnä täytyy varoa niiden juuria.

Talon seinusta on istutusten kannalta melko hyvä paikka. Patolevyt toimivat salaojittajina, joten niissä harvemmin vesi seisoo. Jos seinusta on varjoisa, viihtyvät siinä monet varjon kasvit. Perussääntö on, mitä suuremmat lehdet, sitä paremmin kasvi viihtyy varjossa. Eri asia on, mitä rakennus pitää kasveista, jotka varjostavat sitä ja hidastavat näin ollen rakenteiden kuivumista sateiden jälkeen. Isojen kasvien juuret voivat myös työntyä salaojiin, siksi puita ja pensaita ei pidä istuttaa seinän viereen.

Aurinkoiselle paikalle voi istuttaa kasveja, joissa on näyttävä kukinto. Suurikukintoiset kasvit kaipaavat kuitenkin yleensä enemmän ihmisen apua, joten jos aikaa kukkapenkin vaalimiselle ei liiemmälti jää, kannattaa käyttää hyväkseen kiviä ja kivikkoisen paikan kasveja, kuten monimuotoisia maksaruohoja. Pensaista esim. hanhikit viihtyvät vähällä vedellä ja ravinteilla. Kuivalla seinustalla nämä vaatimattomiin oloihin sopeutuneet kasvit ovatkin melkein ainoa vaihtoehto.