Osaatko antaa ensiapua?


29.4.2015

Ensiaputaidot ja arjen turvallisuus nousevat esille 4.-10.5. ympäri Suomen järjestettävällä Punaisen Ristin viikolla.

Punaisen Ristin viikolla on hyvä hetki miettiä, ovatko omaan ja lähipiirin turvallisuuteen sekä arkeen liittyvät asiat kunnossa. Suomen Punaisen Ristin järjestämissä iloisissa tapahtumissa pääsee testaamaan omia ensiaputaitojaan ja arjen turvallisuuden tietämystään.

S-ryhmä tekee yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa turvallisemman arjen puolesta ja on voimakkaasti mukana Punaisen Ristin viikon kampanjatapahtumissa, joista moni järjestetään S-ryhmän toimipisteissä.

Taitoratoja ja esittelyjä

Tiedätkö kotisi tai vapaa-ajan asuntosi sijainnin koordinaatit? Entä omistatko ensiapulaukun?  Nämä ja monta muuta kysymystä löytyvät Arki kunnossa? -listalta. Listan toisella puolella on Turvataulu, johon voi täyttää asuinpaikan koordinaatit ja tärkeät puhelinnumerot hätätilannetta varten. Taulun on hyvä olla näkyvällä paikalla kotona. Lista on jaossa Punaisen Ristin viikon tapahtumissa. 

Punaisen Ristin viikon tapahtumissa esitellään ensiapulaukun sisältöä, ja isoilla paikkakunnilla vapaaehtoiset järjestävät Osaa auttaa -taitoratoja, johon jokainen on tervetullut osallistumaan. Taitoradalla pääsee kokeilemaan ensiavun antamista erilaisissa tilanteissa ja esimerkiksi sitä, kuinka hengitystiet avataan.

– Onnettomuuden tai sairauskohtauksen sattuessa on ensiaputaidoilla merkitystä. Ihmishengen voi pelastaa pienellä teolla, kuten sillä, että uskaltaa avata hengitystiet, sanoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Tervetuloa harjoittelemaan ensiapua

Noin 20 000 ihmistä Suomessa saa vuosittain apua Punaisen Ristin ensiapuryhmien vapaaehtoisilta. Lähes jokaisella paikkakunnalla toimivat ryhmät päivystävät lähes 3 500 tapahtumassa eri puolilla Suomea. Jokaisesta voi halutessaan tulla ensiapuryhmän vapaaehtoinen. Aiempaa kokemusta tai koulutusta ei tarvita, vaan ryhmässä oppii tärkeät perustaidot. Jos haluat mukaan paikkakuntasi ensiapuryhmään, yhteystiedot löydät täältä: https://rednet.punainenristi.fi/node/6217

Lisää tietoa Punaisen Ristin viikosta saat täältä: http://www.osaa-auttaa.fi/

Tiesitkö?

Että ensiapukurssien Punaisen Ristin viikkoa vietetään maailmanlaajuisesti järjestön sveitsiläisen perustajan Henry Dunantin syntymän (8.5.1828) kunniaksi. Ensiapu on ollut vahva osa Punaisen Ristin toimintaa alusta lähtien, sillä Dunant perusti järjestön auttaakseen sodassa haavoittuneita. Suomessa Punainen Risti on järjestänyt ensiapukoulutusta jo 130 vuoden ajan. 

Kuva: Teemu Ullgrén/Punainen Risti