Pyhiä seuraavat härkäviikot


22.1.2013

Entisaikoihin kansa kutsui loppiaista seuraavia pyhättömiä viikkoja härkäviikoiksi, joissakin osissa Suomea puhuttiin myös selkäviikoista. Tutustu vanhoihin sanontoihin:

Härkäviikot-sana viittaa metsätöihin, joihin lähdettiin tammipakkasilla. Sanonta lienee peräisin Länsi-Suomesta, jossa tukkireen vetojuhtina käytettiin härkiä. Selkäviikot taas merkitsevät pitkää talven selkää.  

Kansan suussa eläneissä sanonnoissa viitataan fyysisen työn lisäksi ravinnon yksinkertaistumiseen joulun yltäkylläisyyden jälkeen. Herkuista tinkiminen tammikuussa on tuttua useille nykyihmisillekin. Ennen syömisten vähentäminen on tosin ollut käytännön sanelema pakko, kun taas tänä päivänä moinen on suomalaisille vapaaehtoista ja terveyden kannalta jopa suositeltavaa.

Työelämä hävitti härkäviikot

Nykyisin härkäviikot ei enää ole yleisesti tunnettu sana, mihin lienee syynä työelämän muutos. Nykyään töitä paiskitaan tasaiseen tahtiin ympäri vuoden eikä vuodenaikojen vaihtuminen rytmitä tekemistä samalla tavalla kuin maatalousyhteiskunnassa.

Toisaalta sanaa voi edelleen käyttää kuvaamaan joulun jälkeistä arkeen palaamista. Ja koska härillä viitataan nimenomaan kovaan työhön, on nyt hyvä keksiä hieman ylimääräistä puuhaa tavanomaisten työkuvioiden rinnalle. Milloin viimeksi järjestelit kodin kaapit tai kokeilit talvi-ikkunanpesua?

 

Arkiviikkoi ja selekäviikkoja

Kotimaisten kielten keskus on listannut ympäri Suomen härkäviikoista käytettyjä sanontoja. Lapinjärvellä tiedetään, että loppiaisen jälleen ei ole tietoa juhlapäivist, on vaan arkiviikkoi, Alavudella puhutaan ehejistä viikoista ja Nilsiässä terveistä viikoista. Kangasniemeläinen sanonta emäseläkä ettee aokee on nykysuomen puhujalle sanonnoista eksoottisin.

Härkäviikoista käytettävissä sananlaskuissa puhutaan usein ruoasta ja ennen kaikkea ravinnon arkisuudesta. Pomarkussa lasketellaan härkäviikot, reikäleivät, rättipairat, presutupaka ja vittaköyret, kuorevetinen versio kuuluu läpileivät, selekäviikot ja mahamakkarat. Kiteellä sanotaan, että selekäviikoilla seipään vinkuissa syö kyllä suolasilakoitakin.