Pysy pystyssä


26.1.2016

Talvinen liukkaus yllättää monet. On syytä varautua asianmukaisesti, sillä joka neljäs liukastuu ulkoillessaan.

Maan ollessa kauniin valkoinen, voi liukas keli yllättää ulkoilijan. Talvitapaturmia aiheuttavat erityisesti liukastumiset.

– Varsinkin koiran kanssa aamuvarhain ulkoillessa kannattaa olla varovainen. Pihat ja tiet voivat olla liukkaita, auraamattomia ja hiekoittamattomia mahdollisten yöpakkasten jälkeen. Lemmikki voi vetäistä ulkoiluttajaa tai talutushihna sotkeutua jalkoihin. Suosittelemmekin ulkoilutukseen nastoilla varustettuja kenkiä, LähiTapiolan asiantuntija Antti Määttänen sanoo.

Varustus sään mukaan

Kenkien valinta ja liukuesteiden käyttö sekä ajan varaaminen kulkemiseen liukkaalla kelillä ovat käytännöllisiä vinkkejä.

Sää kannattaa tarkastaa aina ennen liikkeelle lähtöä. Jalankulkijalle keli on vaarallinen, jos jään päälle sataa lunta tai vettä.

– Kokemukset osoittavat, että etukäteen varautuminen saattaa lisätä valmiutta varautua liukkauteen. Hyviä ennaltaehkäiseviä palveluja ovat erilaiset sääkartat ja keli- ja liikennetilannepalvelut, Määttänen kertoo.

Liukastumisvaaraa lisää suojalumen kertyminen ja lämpötilan pysytteleminen nollan vaiheilla. Tällöin jalankulkuväylät ovat usein epätasaisia ja liukkaita. 

Huonon sään aikana kannattaakin kiire unohtaa. Kun pinnat ovat hiekoittamattomia, epätasaisia tai liukkaita, keskity kävelemiseen huolella. Kun puhut puhelimessa, pysähdy hetkeksi. 

Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. Varmista myös oman asuintalosi piha-alueiden valaistus ja riittävä hiekoitus.

Vakuutus kuntoon

Lauantaisin ja sunnuntaisin harrastetaan ja liikutaan enemmän kuin arkena, jolloin myös LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan sattuu eniten tapaturmia.

– Viime talvena sattui viikonloppuisin pulkkamäkivahinkoja. Valitettavan usein liukastumisissa tulee murtumia, kuten ranne- ja nilkkamurtumia ja joskus myös ruhjeita, venähdyksiä tai aivotärähdyksiä, kertoo lähihoitaja Tanja Kyyhkynen TerveysHelpin palvelun tarjoavasta Dextrasta.

Tapaturmavakuutus kannattaakin olla kunnossa. LähiTapiolan Suomessa ja ulkomailla voimassa oleva tapaturmavakuutus korvaa tapaturman hoitokuluja ilman omavastuuta.

Miten vältät liukastumisen?

  1. Valitse sopivat kengät sään mukaan
  2. Laita kengänpohjiin liukuesteet
  3. Tarkista sää ennen ulos menoa
  4. Keskity kävelyyn ja liiku rauhallisesti
  5. Varaa matkoihin aikaa

Lisätietoja: lahitapiola.fi ja pysypystyssa.fi