Runebergia juhlitaan makealla


1.2.2013

Maamme-laulun kirjoittajan Johan Ludvig Runebergin päivää juhlistetaan helmikuun alussa tortuilla ja joskus kakuillakin. Runebergin päivää on juhlittu vuodesta 1854, runoilijan 50-vuotispäivästä asti.

Torttu kuuluu juhlapäivään muistona Runebergin aamuisin punssin kera nauttimasta tortusta.  Resepti löytyy hänen vaimonsa Fredrikan keittokirjasta, mutta perimätiedon mukaan reseptin olisi alkuaan kehittänyt porvoolainen sokerileipuri Lars Astenius.

Runeberg (1804–1877) viitoitti kansallistunnetta tihkuvilla runoillaan Suomen tietä kulttuurikansaksi. Hän näytti, että suomalaisilla on omintakeinen kulttuuri ja olemassaolon oikeutus kansana.

Runebergin päivänä kakkua

Tähän asti keliaakikon on ollut vaikea löytää ruokakaupoista Runebergin torttuja. Nyt niitä  on tullut vaihtelevasti osuuskauppojen valikoimiin. Muita erikoisruokavalioita noudattavien on parasta valmistautua leipomaan tortut itse.

Perinteisten Runebergin torttujen sijaan voi leipoa Runebergin kakkua.

Lähteet:

J.L. Runeberg Suomalaisen kirjallisuuden seurassa

Fredrika Runeberg. Reseptikirja. Toim. ja suom. Marketta Tamminen. Porvoon museo 2003.