S-ryhmä investoi tulostaan voimakkaasti tulevaisuuden palveluihin


7.8.2018

S-ryhmän tulos kasvoi alkuvuonna hieman edellisvuodesta. Kustannustehokkuus parani ryhmän toiminnoissa kautta linjan. S-ryhmän investoinnit kasvoivat merkittävästi.

S-ryhmän tammi–kesäkuun 2018 operatiivinen tulos oli 133 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulos oli 128 miljoonaa euroa. SOK-yhtymän operatiivinen tulos kasvoi viime vuodesta vajaat 10 miljoonaa euroa ja oli 20 miljoonaa euroa. Koko ryhmän veroton vähittäismyynti kasvoi 2,7 prosenttia ja oli 5,6 miljardia euroa.

– S-ryhmän tulos on kokonaisuudessaan hieman edellisvuotta parempi. Erityisesti SOK:n liiketoiminnan tulos koheni selvästi edellisvuodesta. Viime vuodelle ajoittuneet Latvian ja Liettuan toimintojen alasajoon liittyvät kertaluonteiset kustannukset eivät näy enää tämän vuoden tuloksessamme, kertoo SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

S-ryhmän kasvaneet investoinnit ja halpuuttaminen laskivat hivenen osuuskauppojen yhteenlaskettua tulosta.

Aurinkoinen kesä on saanut asiakkaat liikkeelle niin kotimaassa kuin lähialueilla.

– Erityisesti hotellit, terassit ja isot kesätapahtumat ovat vetäneet väkeä. Jalkapallon MM-kisat täyttivät Pietarin Sokos Hotellit, ja Messin johtama Argentiinan maajoukkue toi hotelleille mukavaa lisänäkyvyyttä, Heikkilä jatkaa.

Ryhmän tulosta käytetään esimerkiksi logistiikan tehostamiseen, muihin mittaviin digitaalisiin hankkeisiin ja toimipaikkojen uudistamiseen. S-ryhmä investoi alkuvuonna 280 miljoonaa euroa eli yli 30 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Investointeja tarvitaan suorituskykymme jatkuvaan parantamiseen. Se mahdollistaa hintojen laskemisen ja palvelujen kehittämisen vieden meitä kohti visiotamme: ylivoimaista hyötyä ja helppoutta omasta kaupasta, korostaa Heikkilä.

Asiakasomistajille maksettiin bonusta 161 miljoonaa euroa. Määrä on edellisvuoden tasolla, vaikka alkuvuonna voimaan astunut alkoholilaki estää bonuksen maksamisen alkoholituotteista. S-ryhmän osuuskaupat ovat alkuvuoden aikana laskeneet bonustaulukoiden rajoja niin, että nyt kaikista osuuskaupoista saa viiden prosentin bonuksen jo 900 euron kuukausiostoilla.

Mobiilimaksamisen vallankumous käynnistyy syksyllä

Syksyllä lähes tuhannessa S-ryhmän päivittäistavarakaupassa sekä verkkokaupoissa voi maksaa ostokset MobilePayllä. MobilePay toimii kaikilla älypuhelimilla ja kaikkien pankkien korteilla.

Asiakkaiden arkea helpottavien muiden digitaalisten palveluiden kehitys jatkuu vauhdikkaasti S-ryhmässä. Julkaisemme elokuussa S-kanavalla Omat ostot -palvelun, jonka avulla asiakasomistajat voivat seurata omaa kulutustaan ja tarkastella ostoksiaan esimerkiksi tuoteryhmittäin.

– Asiakastiedon merkittävin hyödyntäjähän on asiakas itse. Haluamme käyttää suurta datamäärää jäsentemme omaksi eduksi ja tarjota heille erilaisia elämää helpottavia palveluita. Omat ostot -palvelu on tästä yksi esimerkki. Myös monia muita palveluita on työpöydällä, Heikkilä paljastaa.

S-ryhmän suurin digihanke, Sipoon päivittäistavarakaupan logistiikkakeskus, saadaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden loppuun mennessä.

S-ryhmän ja SOK-yhtymän keskeiset luvut 1–6/2018

S-ryhmä kokonaisuudessaan (osuuskaupat + SOK-yhtymä) 1–6/2018:

Veroton vähittäismyynti oli 5 610 miljoonaa euroa (ed. v. 5 464 milj. euroa).
Vähittäismyynti kasvoi 2,7 prosenttia.
Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 140 miljoonaa euroa (ed. v. 119 milj. euroa).
Operatiivinen tulos oli 133 miljoonaa euroa (ed. v. 128 milj. euroa).
Investoinnit olivat 280 miljoonaa euroa (ed. v. 246 milj. euroa).
Asiakasomistajia oli kesäkuun lopussa 2 372 034 (ed. v. 2 295 749).
Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 41 959 (ed. v. 41 381). S-ryhmä työllistää kuluvana vuonna yhteensä noin 13 000 kesätyöntekijää ja Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelijaa.
Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli kesäkuun lopussa 1645 (ed. v. 1 630).
SOK-yhtymä (SOK + tytäryhtiöt) 1–6/2018:

Liikevaihto (IFRS) oli 3 581 miljoonaa euroa (ed. v. 3 449 milj. euroa).
Tulos ennen veroja (IFRS) oli 14 miljoonaa euroa (ed. v. -4 milj. euroa).
Operatiivinen tulos (FAS) oli 20 miljoonaa euroa (ed. v. 11 milj. euroa).
Investoinnit olivat 71 miljoonaa euroa (ed. v. 25 milj. euroa).
Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 6 586 henkilöä (ed. v. 6 695 henkilöä).
SOK-yhtymän osavuosikatsaus 1–6/2018 julkaistaan kokonaisuudessaan S-kanavalla 16.8.2018.

Lisätietoja:

Pääjohtaja Taavi Heikkilä, SOK, p. 010 76 80200

Johtaja, CFO Jari Annala, SOK, p. 010 76 82040