Suomalaiset ovat mämmikansaa


25.3.2013

Pääsiäisenä suomalaiset syövät lammasta ja jälkiruoaksi mämmiä. Me innostumme myös pääsiäismunista: S-ryhmän kaupoissa myydään pyhien aikana yli kahdeksan miljoonaa pääsiäismakeista.

Perinteisesti mämmiä nautitaan suomalaisissa kodeissa kerman kanssa. Viime vuosina kerman sijaan mustan kylkeen on tarjottu myös jäätelöä tai vaniljakastiketta. Mämmille on kehitetty myös erilaisia reseptejä kuten mämmimousse ja mämmijäätelö.

Mämmiä myydään yhtä paljon pakasteena ja tuoreena. Eniten mustaa hyvää syödään pääsiäisenä, mutta sitä menee pakasteena ympäri vuoden.
Myynti on kasvanut vuosittain. Viime vuosi oli paras aikoihin: S-ryhmän kaupoissa myytiin 1,5 miljoonaa mämmiropposta. Kymppi-Mämmi on markkinajohtaja, sen tuotteita ovat puolet myydyistä pakkauksista.

Mämmin makua on vuosien aikana yhdistetty yllättäviinkin tuotteisiin muun muassa oluisiin. Mämmin makua on kokeiltu myös muun muassa mämmikonvehdeissa ja mämmijäätelössä.

Pääsiäinen on makeaa

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista pääsiäismakeisista ja tahti kiihtyy vuosi vuodelta. Suklaa- ja muita yllätysmunia myydään S-ryhmän kaupoissa pääsiäisviikolla 2,5 miljoonalla eurolla.

Pääsiäismakeisten kirjo myös kasvaa vuosittain ja valikoimiin on tullut niin sanottuja virpomistuotteita kuten pääsiäistikkareita ja patukoita. Myös raemakeisten myynti moninkertaistuu.

Pääsiäisen aikaan myydäänkin yhteensä yli kahdeksan miljoonaa kappaletta erilaisia pääsiäismakeisia.

Kalkkunasta juhla-ateria

Lampaanlihaa myydään pääsiäisviikolla noin miljoonan euron edestä ja noin puolet myydään pakasteena. Suomalaiset tykkäävät laittaa pääsiäisaterioita myös kalkkunasta, sillä sen myynti kolminkertaistuu pääsiäisenä. Broilerin lihaakin ostetaan reippaammin.

Suomalaiset höystävät pääsiäisaterioita perinteisesti persikkasäilykkeillä, niiden myynti nelinkertaistuu pääsiäisenä. Ruoanlaitossa käytetään myös valkosipulia, maustamattomia ja maustettuja rahkoja, smetanaa ja ruoanvalmistusjogurtteja.

Kananmunia ostetaan enemmän jo pari viikkoa ennen pääsiäistä. Tavalliseen viikkoon verrattuna myynti on pääsiäisenä puolitoistakertainen.

Juhlajuomana siideriä

Panimojuomista etenkin siideri ja viini maistuvat pääsiäisenä, niiden viikkomyynti kasvaa jopa puolet tavallisesta. Kiinnostusta lisää myös pääsiäisen aikaan saapuvat uudet valikoimat ja kesän uutuudet.

Myös olutta ja virvoitusjuomia ostetaan kevään juhlapöytään. Niitä ostetaan kolmanneksen enemmän arkeen verrattuna.

Lähde: S-ryhmän Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus